# Difference between revisions of "2015 AMC 8 Problems/Problem 20"

Ralph went to the store and bought 12 pairs of socks for a total of $24. Some of the socks he bought cost$1 a pair, some of the socks he bought cost $3 a pair, and some of the socks he bought cost$4 a pair. If he bought at least one pair of each type, how many pairs of \$1 socks did Ralph buy?

$\textbf{(A) } 4 \qquad \textbf{(B) } 5 \qquad \textbf{(C) } 6 \qquad \textbf{(D) } 7 \qquad \textbf{(E) } 8$

## Solution 1

So let there be $x$ pairs of $1$ socks, $y$ pairs of $3$ socks, $z$ pairs of $4$ socks.

We have $x+y+z=12$, $x+3y+4z=24$, and $x,y,z \ge 1$.

Now we subtract to find $2y+3z=12$, and $y,z \ge 1$. It follows that $y$ is a multiple of $3$ and $2y$ is a multiple of $6$, so since $0<2y<12$, we must have $2y=6$.

Therefore, $y=3$, and it follows that $z=2$. Now $x=12-y-z=12-3-2=\boxed{\textbf{(D)}~7}$, as desired.

## Solution 2

Since the total cost of the socks was $24$ and Ralph bought $12$ pairs, the average cost of each pair of socks is $\frac{24}{12} = 2$.

There are two ways to make packages of socks that average to $2$. You can have:

$\bullet$ Two $1$ pairs and one $4$ pair (package adds up to $6$)

$\bullet$ One $1$ pair and one $3$ pair (package adds up to $4$)

So now we need to solve $$6a+4b=24,$$ where $a$ is the number of $6$ packages and $b$ is the number of $4$ packages. We see our only solution (that has at least one of each pair of sock) is $a=2, b=3$, which yields the answer of $2\times2+3\times1 = \boxed{\textbf{(D)}~7}$.

## Solution 3

Since there are 12 pairs of socks, and Ralph bought at least one pair of each, there are $12-3=9$ pairs of socks left. Also, the sum of the three pairs of socks is $1+3+4=8$. This means that there are $24-8=16$dollars left. If there are only $1$ dollar socks left, then we would have $9\cdot1=9$ dollars wasted, which leaves $7$ more dollars. If we replace one pair with a $3$ dollar pair, then we would waste an additional $2$ dollars. If we replace one pair with a $4$ dollar pair, then we would waste an additional $3$ dollars. The only way $7$ can be represented as a sum of $2$s and $3$s is $2+2+3$. If we change $3$ pairs, we would have $6$ pairs left. Adding the one pair from previously, we have $\boxed{(\text{D})~7}$ pairs.

~savannahsolver