2006 AMC 12A Problems/Problem 5

The following problem is from both the 2006 AMC 12A #5 and 2006 AMC 10A #5, so both problems redirect to this page.

Problem

Doug and Dave shared a pizza with $8$ equally-sized slices. Doug wanted a plain pizza, but Dave wanted anchovies on half the pizza. The cost of a plain pizza was $8$ dollars, and there was an additional cost of $2$ dollars for putting anchovies on one half. Dave ate all the slices of anchovy pizza and one plain slice. Doug ate the remainder. Each paid for what he had eaten. How many more dollars did Dave pay than Doug?

$\mathrm{(A) \ } 1\qquad \mathrm{(B) \ } 2\qquad \mathrm{(C) \ } 3\qquad \mathrm{(D) \ } 4\qquad \mathrm{(E) \ }  5$

Solution

Dave and Doug paid $8+2=10$ dollars in total. Doug paid for three slices of plain pizza, which cost $\frac{3}{8}\cdot 8=3$. Dave paid $10-3=7$ dollars. Dave paid $7-3=4$ more dollars than Doug. The answer is $\mathrm{(D)}$.

See also

2006 AMC 12A (ProblemsAnswer KeyResources)
Preceded by
Problem 4
Followed by
Problem 6
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
All AMC 12 Problems and Solutions
2006 AMC 10A (ProblemsAnswer KeyResources)
Preceded by
Problem 4
Followed by
Problem 6
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
All AMC 10 Problems and Solutions

The problems on this page are copyrighted by the Mathematical Association of America's American Mathematics Competitions. AMC logo.png

Invalid username
Login to AoPS